Ett av de bästa sätten att upptäcka nya saker är att gå på museum. Var du än befinner dig i Sverige kan du förmodligen hitta ett museum som passar just dig.

The International Council of Museums har en definition av ett museum: ”Ett museum är en permanent institution utan vinstintresse som tjänar samhället och dess utveckling, som är öppen för allmänheten, som förvärvar, bevarar, undersöker, förmedlar och ställer ut – i studiesyfte, för utbildning och förnöjelse materiella och immateriella vittnesbörd om människan och hennes omvärld.”

De första museerna var privata samlingar som ägdes av rika familjer eller institutioner. Dessa samlingar kunde bestå av konst eller ovanliga artefakt. Det första museet som man vet om är Ennigaldi-Nannas museum från år 530 före Kristus. Museet visade antikviteter från Mesopotamien och hade tydligen många besökare.

För den som vill gå på museum här hemma i Sverige finns stora chanser. Bara i Stockholm finns ett hundratal olika muséer. För den som tycker om musik finns bland annat Abbamuseet och Musik- och teatermuseet. Är man däremot intresserad av kungligheter finns Livrustkammaren och Kungliga Myntkabinettet.

I Göteborg kan du besöka Världskulturmuseet om du vill veta mer om kulturen i olika länder eller Medicinhistoriska museet om du är mer intresserad av läkekonst. I Malmö finns till exempel Tekniken och Sjöfartens Hus för alla som är teknikintresserade.

Det mest besökta museet i Sverige är Vasamuseet på Djurgården i Stockholm. Museet tar ungefär emot strax över en miljon besökare per år. I april 2008 blev en turist från Belgien den 15 000 000 besökaren sedan museet öppnades. I museet finns sedan 1990 regalskeppet Vasa och museet är en del av Statens maritima museer. Regalskeppet Vasa är ett skepp från 1600-talet som bärgades 1961 efter att marinteknikern Anders Franzén upptäckt vraket. Innan skeppet fick sin nuvarande bostad Vasamuseet, visades det i en provisorisk byggnad som kallades ”Wasavarvet”.

Vasamuseet i all ära men världens mest besökta museer är konstmuseet Louvren i Paris. I Louvren finns den otroligt kända målningen ”Mona Lisa”. Louvren byggdes på 1500-talet och började användas som museum under sent 1700-tal. Museet har mer än 9,5 miljoner besökare varje år. För den som ska besöka Louvren är det viktigt att veta att man inte får fotografera i stora delar av museet.