Naturdokumentärer kan vara fantastiska. Ibland kan en riktigt välgjord och vacker dokumentär om naturlivet på en oexploaterad plats på jorden väcka känslor som man inte visste fanns. Som på Galapagos, som man för övrigt kan besöka genom att boka en resa med Tailor Made Peru.

3991577-sunset-over-braviken-2Är det någon naturfilm som verkligen fått stort genomslag, inte bara i England men över större delar av världen (Sverige inte borträknat) så är det BBC:s naturprogram Planet Earth med David Attenboroughs berättarröst. I tidningen VLT kan vi läsa om hur SVT nu visar nya Planet Earth, där även samma berättarröst hörs igen, till publikens lättnad. Det är ju något särskilt med just dialekten och tonfallet som Sir David Attenborough har. Sveriges Television har meddelat att serien kommer att sändas i höst, men det datum som BBC väljer att sända serien på själva är det som gäller.

David Attenborough har gjort många resor till Galapagos och senast 2013 släpptes Galapagos 3D till förväntansfyllda biobesökare och entusiaster. På Expressen kan vi läsa om hur dessa vilda öar har ett unikt djurliv samtidigt som de är förvånansvärt karga. Här finns ödlor som betar alger på havsbotten, pingviner som dyker och simmar samt 200-åriga havssköldpaddor som ömsom vandrar runt, ömsom simmar smidigt i det levande, omkringliggande, havet. Öarna tillhör Ecuador men förutom flaggan och vulkanerna så har inte dessa två platser så mycket gemensamt. 97 procent av öarna är nationalpark.

Ett stort men känsligt djurliv att värna om

Även i en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om närkontakt med djur på Galapagos, och hur öarnas magiska dragningskraft inte verkar sina. Dock är det viktigt att visa respekt och inte störa djurlivet allt för mycket när man är på plats, de är fortfarande känsliga för turismen på ett sätt som kanske kan vara svårt att förstå. Här kan man få träffa rockor och sjölejon, delfiner, albatrosser och pelikaner samt en och annan rosa flamingo. Har man tur (eller otur) kan man även få möta en eller två revhajar som sveper förbi, snabbt och tyst i vattnet. Ett levande djurliv alltså, som man aldrig sett det förut. Antingen kan man se dokumentärer och naturprogram om detta, eller så besöker man öarna på riktigt – men varför inte både och?