Det är roligt att lära sig saker om världen och om oss själva som människor i den, med personligheter, livserfarenheter och öden. Idag skriver vi om dokumentärfilmen som ett medium och verktyg för att nå kunskap, lärande samt utveckling.

filmtittningEn dokumentärfilm som blivit väldigt uppmärksammad kan vi läsa om i Aftonbladet i en artikel. Dokumentären heter ”Going Clear” och handlar i stort sett om Scientologi, en erkänd religion som av många pekas ut till att vara en sekt formad som ett pyramidspel med utpressning, övergrepp, vinstmaximering och isolering. Dokumentären baseras på Lawrence Wrights reportagebok med samma namn och sägs framkalla ilska och vanmakt och de som framträder i filmen berättar om klippta band med sina familjer, misshandel, förföljelse men även om obetald arbetskraft och skattefiffel så det ringer om det. Ganska läskigt med andra ord, men viktigt och intressant att veta och få kunskap om.

En annan väldigt omtalad dokumentär är ”Förvaret” som är en svensk dokumentärfilm om de konkreta resultat som en nuvarande europeisk migrationspolitik ger upphov till, med övervakning, inlåsning och misstro som allt för starka ledord i mörkret. Frihetsberövade människor i väntan på tvångsutvisning är ungefär som fångar på ett fängelse. Och även denna dokumentär är både skrämmande och viktig, för det sker runt om oss, framför oss, utan att någon vågar ta ställning och påverka. Mer att läsa om denna dokumentär finns här

Alla möjliga dokumentärfilmer

Men man behöver inte se allvarliga och sorgliga dokumentärer för att lära sig något nytt och viss kunskap är inte direkt bättre än någon annan, tips på dokumentärfilm finns bland annat på Plejmo och här finns filmer som Dior And I, Cobain: Montage of Heck, Red Army och Happiness. En dokumentärfilm som kan hyras via samma sida är Palme, det är en dokumentär som sändes för första gången 2012 och som i GP beskrivs som stark och inspirerande, med rikt bildmaterial, historier och berättelser som går emot varandra samt det hemska i att han blev skjuten på öppen gata, ett slut på en människa som förändrade väldigt många människors liv till det bättre.

Här kommer lite fakta om just Olof Palme:

  • Föddes 1927 på Östermalm i Stockholm
  • Mördad 1986 på Sveavägen i Stockholm
  • Svensk statsman som ledde SAP från 1969 fram till 1986
  • Särskild medlare för FN i Iran-Irakkriget
  • Väckte ofta starka känslor hos människor – på gott och ont
  • Mordet på Olof Palme är fortfarande olöst
  • Utbildad jurist vid Stockholms högskola
  • Var länge Stadsminister Tage Erlanders skyddsling
  • Var även ecklesiastikminister, kommunikationsminister och utbildningsminister

filmrulleAndra dokumentärer som är värda att ta sig en titt på är Maxima Mea Culpa om katolska kyrkans övergrepp, Searching for Sugarman om artister Rodriguez men även Looking for Fidel, Cocaine Cowboys samt Visitors. Det finns nämligen dokumentärer om nästintill allt, en riktig källa till kunskap med andra ord, även om man får ta med i beräkningen att en dokumentärfilm alltid är vinklad samt uppbyggd med vanlig dramaturgi, som gör det extra intressant men kanske inte alltid följer ett helt sanningsenligt koncept, vissa saker förstärks, andra förminskas och en del saker lämnas ute. Det är ju framförallt underhållning det handlar om, inte vetenskaplig fakta eller forskning som presenteras i sin helhet.